danie jednogarnkowe

Pomysły na danie jednogarnkowe

W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują dania jednogarnkowe. Nie dość, że są szybkie i proste w przygotowaniu, to nie trzeba sprzątać tylu rzeczy, co w przypadku gotowania wszystkiego w osobnych garnkach.
Jednymi z najpopularniejszych dań są: bigos, fasolka po bretońsku czy leczo, ale jest ich o wiele więcej, niż może nam się wydawać. Poniżej przedstawimy 3 propozycje wraz z instrukcją przygotowania pysznego i zdrowego obiadu oraz listą potrzebnych nam do tego składników.
Potrawka z warzywami i piersią z kurczaka
Potrawka z warzywami i piersią z kurczaka jest jednym z najprostszych dań, jakie możemy zrobić. Przygotowanie trwa niecałą godzinę, a sama potrawka jest tak pyszna, że bardzo szybko znika z garnka. Posmakuje ona każdemu, nawet największemu niejadkowi. Jeżeli nie przepadasz za piersią z kurczaka, możesz ją wymienić np. na pierś z indyka czy mięso wołowe.
Składniki
• 500 g piersi z kurczaka lub innego mięsa,
• 1 cebula,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 cukinia,
• 2 duże marchewki,
• 1 duża czerwona papryka,
• mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
• łyżka oleju,
• sól, pieprz, słodka papryka, tymianek.
Sposób przygotowania
1. Dokładnie myjemy i osuszamy mięso, a następnie kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawami do smaku.
2. Podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem.
3. Paprykę, marchewkę i cukinię dokładnie myjemy. Następnie paprykę kroimy w kostkę, a marchewkę oraz cukinię w plasterki.
4. Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa, mieszamy i dalej smażymy.
5. Zalewamy około 700 ml gorącej / wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
6. Nasze danie gotujemy pod przykryciem około godziny. Pod koniec czasu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ulubione przyprawy i gotujemy około 15 min.
7. Po godzinie ściągamy nasz garnek z potrawką, a następnie wykładamy na talerze. Można podawać samą potrawkę lub z ryżem.

Zobacz również  Jaki blender lub rozdrabniacz kielichowy kupić?

Chili con carne
Pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika kuchni meksykańskiej i nie tylko. To kolejne danie jednogarnkowe, które jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki (na 4 porcje)
• 500 g mięsa mielonego,
• 1 puszka pomidorów pokrojonych bez skóry,
• 1 puszka czerwonej fasoli,
• 2 cebule,
• 1 papryczka chilli,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 duża czerwona papryka,
• 2 łyżki oleju,
• sól, pieprz, kmin, pieprz cayenne.
Sposób przygotowania
1. Cebulę kroimy w kostkę razem z czosnkiem i szklimy na rozgrzanym oleju.
2. Po około 2 min szklenia dodajemy mięso razem z przyprawami.
3. Smażymy wszystko na małym ogniu do momentu zmiany koloru mięsa.
4. Gdy mięso zmieni kolor, dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą oraz około 200 ml wody.
5. Dodajemy poszatkowaną papryczkę chilli wraz z resztą przypraw i dusimy przez 20 min.
6. Paprykę czerwoną kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do naszej potrawy i smażymy kolejne 5 min.
7. Odsączoną fasolę przelewamy do chilli, delikatnie mieszając, smażymy kolejne 5 min.
8. Po około 35 min nasze chilli con carne jest gotowe do spożycia. Można je podawać z ryżem lub zawinięte w tortille.

Kolejne danie jednogarnkowe – makaron ze szpinakiem i soczewicą
Makaron ze szpinakiem i soczewicą to kolejna propozycja zdrowego obiadu, który przygotujemy w mniej niż godzinę. Idealna pozycja dla wegetarian i wegan, ale nie tylko. Danie to podać można podczas uroczystej kolacji, ale nada się również na szybki obiad.
Składniki (na 2 porcje)
• 140 g makaronu,
• 200 g świeżego szpinaku,
• 50 g soczewicy,
• 2 ząbki czosnku,
• 2 łyżki oleju,
• 2 pomidory,
• 1 mała cebula,
• sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Soczewicę gotujemy w wodzie z solą, a w międzyczasie kroimy cebulę i czosnek.
2. Rozgrzewamy olej i szklimy cebulę razem z czosnkiem.
3. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy i dodajemy do cebuli.
4. Dodajemy ugotowaną soczewicę oraz szpinak, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie dusimy przez kilka minut.
5. Mieszamy wszystko z makaronem, a następnie możemy rozpocząć konsumpcję naszego posiłku.

Zobacz również  Pyszny napar na zimę – poznaj go!

Podsumowanie
Jak możemy zauważyć, pomysłów na zdrowy obiad może być naprawdę sporo. Z pomocą przygotowania szybkiego posiłku przychodzą nam propozycje dań jednogarnkowych, które zabierają bardzo mało czasu. Przygotowanie takiego obiadu świetnie sprawdzi się w ciągu tygodnia, ponieważ nie każdy ma wystarczająco dużo czasu na przygotowanie posiłku. Danie jednogarnkowe świetnie sprawdzi się dla każdego.

Danie jednogarnkowe

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.