kawa

Najpopularniejsze rodzaje kawy

Kawa to niezwykle popularny rodzaj napoju. Jest ona znana i lubiana na całym świecie. Ma ogromne rzesze zagorzałych zwolenników, dla których jej spożywanie stanowi nie tylko sposób na zaspokojenie pragnienia ale również rodzaj wyjątkowego rytuału.

Kawa – właściwości

Kawa ceniona jest nie tylko z uwagi na niesamowity aromat oraz niepowtarzany smak ale również z uwagi na swoje dobroczynne działanie. Kawa działa niezwykle odprężająco obniżając poziom stresu oraz stymulując mózg do działania. Wpływa na potencję oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Poprawia nastrój poprzez ponoszenie poziomu serotoniny i dopaminy oraz ogranicza zagrożenie rozwoju stanów depresyjnych. Spożywanie kawy przyczynia się do poprawy przepływu krwi oraz pracy serca co wpływa na poprawę dobrostanu całego ciała. Zawarta w kawie kofeina zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona oraz reguluje metabolizm ciała. Kawa zawiera antyoksydanty niwelujące wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia. Ponadto picie kawy bogatej w polifenole i antyoksydanty ogranicza stany zapalne w organizmie chroniąc przed rozwojem zmian nowotworowych piersi, prostaty czy wątroby oraz niekorzystnym wpływem działania promieniowania słonecznego.

Rodzaje kawy

Aby kawa spełniała swoje prozdrowotne działanie powinna być spożywana w określonych i zrównoważonych ilościach. Optymalnym sposobem na wykorzystanie jej pozytywnych właściwości jest delektowanie się jej bogatym aromatem i unikatowym smakiem poprzez spożywanie różnorodnych form napoju. Może to być miedzy innymi: mocne espresso czy mleczne macchiato.

Zobacz również  Co jeść latem?

Espresso

Małe i mocne espresso zachwyca intensywnością smaku i aromatu oraz fantastycznie pobudza organizm do działania. Powinno być ono przygotowywane ze świeżo mielonych wyselekcjonowanych ziaren kawy. Cechuje się gęstą konsystencją oraz bardzo intensywną barwą podkreślaną przez biel specjalnie dla niej dedykowanych niskich filiżanek.

Cappuccino

Cappuccino to kawa ze spienionym mlekiem ubitym pod wpływem gorącej pary na bardzo gęstą pianę. We Włoszech cappuccino stanowi element tradycyjnego śniadania i towarzyszy mu słodki rogalik lub ciastko. Pianka napoju zwykle jest finezyjnie ozdabiana posypką z kakao lub czekolady.

Macchiato

Macchiato to niezwykle popularna wersja typowego espresso z dodatkiem ciepłego spienionego mleka lub niewielkiej ilości zimnego mleka. Dzięki temu mlecznemu składnikowi kawa macchiato pozostaje intensywna lecz jej smak jest nieco bardziej łagodny i delikatny w porównaniu z typowym espresso.

Latte macchiato

Latte macchiato to bardzo popularna forma kawy nie tylko z uwagi na jej walory smakowe ale również estetyczne. Kawa podawana jest w przeźroczystych filiżankach, które ujawniają jej trójwarstwowość. W dole znajduje się gorące mleko, pośrodku espresso, natomiast na wierzchu jest warstwa spienionego mleka.

Lungo

Kawa lungo przygotowywana jest w dość wysokich filiżankach i cechuje się dużym dodatkiem wody. Napój ten jest zdecydowanie słabszy niż typowe intensywne espresso lecz z uwagi na długi proces parzenia cechuje się głębokim smakiem i aromatem. Zawiera duże ilości kofeiny.

Zobacz również  Konserwy w codziennej diecie - praktyczność vs. wartości odżywcze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *