Przygotowywanie posiłków latem może być zarówno bardzo przyjemne i łatwe, jak i niekiedy uciążliwe. Co prawda na targach i ryneczkach pojawiają się warzywa i owoce, które trudno jest dostać poza sezonem, jednak bardzo często wysokie temperatury sprawiają, że wręcz nie ma się apetytu. Co zatem wybierać?
Jakie obiady robić latem?
Obiad jest chyba jednym z najbardziej problemowych dań, jakie się przygotowuje podczas lata. Bardzo często chcemy połączyć pożywność z dobrym smakiem. Zależy nam jednak również na tym, by przygotowywanie takich posiłków nie wiązało się z długim przesiadywaniem w kuchni.
Dlatego bardzo ważne jest podczas przygotowywania obiadu latem zwracać uwagę na to, by jako główne składniki znalazły się sezonowe warzywa i owoce. Są one wszystkim tym, czego nasz organizm potrzebuje do właściwego funkcjonowania, szczególnie podczas męczących upałów. Posiadają one dużo wody i we właściwy sposób nawadniają organizm. Dodatkowo są bardzo proste do przygotowania – wystarczy je ugotować lub upiec, a gama smakowa jest niemal nieograniczona. Warto szczególnie sięgać po kalafiory, fasolkę szparagową, pomidory, ogórki oraz ziemniaki.
Dodatkowym atutem jest to, iż latem łatwiej jest przejść na wegetarianizm lub na jakiś czas zrezygnować z mięsa, na rzecz ryb i owoców morza. Warto jest zrobić sobie tego typu detoks, który oczyści organizm oraz sprawi, że będziemy czuć się lekko.
Jakie przekąski jeść latem?
Lato to najlepsza pora w roku pod względem możliwości w przygotowywaniu sobie nieco bardziej wykwintnych czy skomplikowanych przekąsek, które jednocześnie są bardzo zdrowe i dietetyczne – szczególnie polecane osobom chcącym utrzymać formę lub dążącym do niej. W tym przypadku warto jest szczególnie kłaść nacisk na jedzenie owoców sezonowych. Jak sama nazwa wskazuje ich obecność na rynku niekiedy trwa bardzo krótko. Dlatego warto nie bać się mitu o tym, że owoce to przede wszystkim cukier, który jest szkodliwy i nie należy spożywać go przed spaniem. Podczas lata owoce to świetny sposób na nawodnienie organizmu, dostarczenia mu potężnej dawki witamin, które jednocześnie świetnie smakują. Warto zatem jeść owoce samodzielnie lub łączyć je z jogurtami naturalnymi, kaszami czy nawet ryżem. Takie połączenia nie tylko zabiją niewielki głód, ale przede wszystkim będą smaczne.
Czy warto robić własne soki latem?
Warto wspomnieć, że moda na robienie soków nie mija. Dobrze jest skorzystać z dostępnych produktów – mogą to być zarówno warzywa, jak i owoce. Do ich wykonania bardzo przydatne będą sokowirówki, miksery, blendery oraz wyciskarki do soków. Podczas kupna takiego sprzętu warto jest zastanowić się, czego się od niego oczekuje, ponieważ każdy z nich nie tylko ma innego rodzaju ostrza, ale również może przerobić na sok czy koktajl z innej gamy składników.
Takie własnoręcznie wyciskane soki będą świetnym rozpoczęciem każdego dnia, jak również uzupełnieniem między posiłkami. Te nieco bardziej gęste i pożywne mogą je nawet zastępować. Są szybkie w wykonaniu, dobrze smakują i dostarczają bardzo dużą dawkę energii na cały dzień.