Warzywa i owoce są bardzo ważne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto wiedzieć, które z nich należy włączyć do swojej diety.
Owoce i warzywa – co warto wiedzieć?
Rośliny te są doskonałym źródłem wielu witamin, w tym witaminy C, A oraz B. Warto jeść dużo owoców i warzyw, ponieważ są one źródłem również innych ważnych odżywczych substancji. Jeśli chodzi o witaminę C, to jest ona bardzo ważną witaminą, która wpływa pozytywnie na procesy przemiany materii. Co więcej, jest ona niezbędna do wytworzenia tkanki łącznej w kościach, zębach i chrząstkach. Warto nadmienić, że dzięki niej możliwe jest zwiększenie odporności organizmu. Jest to bardzo ważne z perspektywy ochrony przed bakteriami i wirusami. Witamina ta jest bardzo ważna, ponieważ może pomóc w profilaktyce chorób serca. Zwalcza niektóre nowotwory i zapobiega zaćmie. Jedząc owoce i warzywa bogate w tę witaminę, można wspierać swoje zdrowie. Warzywami i owocami szczególnie bogatymi w witaminę C, są przede wszystkim: kapusta, kalafior, kalarepa, truskawki, maliny i cytrusy. Warto włączyć je do swojej codziennej diety, ponieważ wspierają one odporność.
Ważne witaminy i minerały z owoców i warzyw
Innym niezwykle ważnym składnikiem warzyw jest karoten, znany również jako prowitamina A. Jest ona przetwarzana w organizmie na witaminę A. Witamina ta wpływa na prawidłowy wzrost młodych organizmów, więc należy włączyć ją do diety dzieci. Wspomaga tworzenie nowych komórek i tkanek, a także poprawia stan skóry i błon śluzowych. Witamina A musi być spożywana, ponieważ reguluje ona adaptację wzroku do widzenia o zmierzchu. Jeśli chodzi o niedostateczny poziom spożycia witaminy A, to objawia się on niekorzystnymi objawami, takimi jak: łamliwość włosów, pogorszenie widzenia oraz zmiana barwy oczu. Które warzywa są bogate w witaminę A? To pytanie zadaje wiele osób chcących poprawić suplementację tej witaminy. Doskonałym źródłem tej witaminy są: marchew, dynia, cykoria, zielony groszek, szpinak oraz morele.
Warzywa i owoce – przekąski na każdą porę
Rośliny zawierają również polifenole, które są związkami zawierającymi wiele bioaktywnych substancji. Najwięcej z nich można znaleźć w cebuli, fasoli oraz selerze. Bardzo ważne z perspektywy praktyki jest to, że polifenole w przypadku obróbki termicznej są częściej występujące.
Nieocenionym składnikiem warzyw i owoców jest oczywiście błonnik, który występuje częściej w przypadku tych pierwszych. Błonnik to po prostu włókno roślinne, które nie trawi się. Wiąże więc wodę, dzięki czemu zwiększa swoją objętość, dzięki czemu poprawia on perystaltykę jelit. Błonnik oraz inne pozytywnie działające składniki są bardzo ważne dla prawidłowego działania organizmu. Warto wiedzieć, które z nich należy włączyć do swojej diety, ponieważ w przypadku braku niektórych z nich, może dojść do bardzo poważnych problemów. Warzywa i owoce powinny być częścią codziennej diety każdego człowieka.