Kuchnia meksykańska – zalety

 

Kuchnię meksykańską warto poznać bliżej z powodu różnorodności smakowej, jaką zawdzięcza oryginalności potraw. Oryginalność tę z kolei zawdzięcza swoistemu wymieszaniu kultur i co za tym idzie smaków, gdyż w kuchni meksykańskiej mamy wpływy indiańskie, hiszpańskie i amerykańskie. Takie połączenie obiecuje coś ciekawego, nic więc dziwnego, że kuchnia meksykańska jest aromatyczna, barwna i różnorodna.

Kuchnia meksykańska – podstawy menu

Podstawą kuchni meksykańskiej są tortille, czyli chlebki ze zmielonych ziaren kukurydzy, podawane z warzywami, mięsem lub rybami. Kukurydza zajmuje niezwykle ważne miejsce w tej kuchni i bardzo dobrze, ponieważ zawiera duże ilości błonnika, co z kolei świetnie wpływa na trawienie. Kukurydza wpływa również pozytywnie na serce i reguluje poziom cholesterolu. Bardzo ważne miejsce w kuchni meksykańskiej zajmuje fasola. Czasami łączona w różnych daniach z kukurydzą. Fasola jest bardzo pożywna i smakowita, a także zawiera cenne dla organizmu składniki, jak cynk, żelazo, fosfor i potas. Kuchnia meksykańska nie uznaje mięsa za ważny składnik, a jeżeli już się w niej pojawia, jest zwykle podawane z sosami. Jeśli chodzi o przyprawy na pierwszym miejscu jest chili, które dodaje się nawet do owoców i czekolady. Mówiąc o kuchni meksykańskiej, nie sposób nie wspomnieć o oryginalnych meksykańskich alkoholach, a najbardziej kojarzonym z tym krajem jest tequila, uzyskiwana z agawy.

Zobacz również  Co jeść latem?

Kuchnia meksykańska – zalety

Kuchnia meksykańska – wpływy

Nie można pominąć wpływów hiszpańskich w kuchni meksykańskiej. Dzięki nim w menu znalazły się składniki jak: ryż, wołowina, kurczak i wino. Zachowało się również wiele przepisów, które zawdzięczamy Majom i Aztekom. Jako, że od północy Meksyk graniczy ze Stanami Zjednoczonymi (między innymi z Teksasem) warto wspomnieć o tex-mex, kulinarnej fuzji z mieszkańcami tych stron.

Kuchnia meksykańska jest różnorodna, zaskakująca i intrygująca. Znajdziemy tam smaki, jakie spotkać można tylko w tym zakątku świata. Na pewno warto zapoznać się bliżej z oryginalnym menu kuchni, za względu na wyraziste, głębokie smaki, jak i bogactwo witamin, minerałów i błonnika, zawartych w barwnie skomponowanych daniach, w których wielowiekowa tradycja świetnie łączy się z nowoczesnymi wymaganiami ludzi odwiedzających ten ciekawy kulturowo i historycznie zakątek świata.

Wiele składników do przygotowania dań  kuchni meksykańskiej jest u nas łatwo dostępnych w sklepach. Można je również zamówić przez internet https://uniamarket.pl/kuchnia-meksykanska-zalety/