Grill – czego potrzebujesz, aby go urządzić?

 

Ciepłe popołudnia sprzyjają spotkaniom towarzyskim, a naszym gościom najchętniej serwujemy chrupiące i smaczne potrawy przyrządzone na grillu. Aby go rozpalić, a później usmażyć na ruszcie kiełbaski czy szaszłyki na pewno przyda się praktyczne wyposażenie. Jakich akcesoriów potrzeba, aby zorganizować udanego grilla?

Co kupić na grilla?

Planując spotkanie przy grillu, warto zaopatrzyć się w niezbędne do jego zorganizowania akcesoria. Zakupy dobrze jest rozpocząć najpierw od znalezienia odpowiedniego węgla na grilla. Węgiel drzewny jest zwykle pakowany w dość duże 2,5 kilogramowe paczki. W marketach i małych osiedlowych sklepach nietrudno więc dostrzec ten towar na półce. W sezonie grillowym, węgiel i inne akcesoria umieszczane są najczęściej w specjalne wydzielonych strefach promocyjnych. Oprócz węgla, niezbędna jest też oczywiście podpałka oraz zapalarka lub długie zapałki.

Jaką podpałkę wybrać i jak jej używać?

Można zdecydować się na podpałkę ekologiczną wykonaną na bazie wosku roślinnego i płyty pilśniowej. Zwykle ma ona też zapłon i draskę. Niektórzy wolą jednak płynną podpałkę zagęszczoną, której używa się także do rozpalania pieców, ognisk czy kominków. Spryskujemy nią węgiel grillowy, a następnie podpalamy go. Musimy jednak pamiętać, aby przed przygotowaniem potraw podpałka spaliła się w całości, a paliwo pokryło się popiołem. Wybierając podpałkę zwróćmy uwagę czy jej butelka ma odpowiednio zabezpieczone przed przeciekaniem zamknięcie.

Zobacz również  Co jeść latem?

Na czym podawać potrawy z grilla?

Summer Picnic in the Backyard

Na grilla przydadzą się nam także tacki aluminiowe. Zapobiegną one spływaniu tłuszczu na palenisko. Sprawi to, że nasze potrawy będą smaczniejsze i bardziej zdrowe. Dobrze zaopatrzyć również w szczypce do ściągania mięsa z grilla, serwetki, sztućce, papierowe lub plastikowe talerze oraz kubki na napoje. Dzięki jednorazowej zastawie, unikniemy zmywania i skrócimy czas sprzątania po zakończonym grillowaniu.

Jakie potrawy przygotować na grilla?

Na grillu nie może zabraknąć mięsa grillowego. Najlepiej już na kilka godzin przed rozpoczęciem, ponacinać kiełbaski, pokroić warzywa na szaszłyki oraz opanierować karkówkę. Jeśli wśród naszych gości będą osoby, które nie jedzą mięsa, znajdźmy pomysły na przekąski wegetariańskie. Bardzo smaczna jest cukinia z grilla. Najpierw kroimy ją w krążki, a następnie przyprawiamy pieprzem, słodką papryką, ziołami oraz świeżo wyciśniętym czosnkiem. Cukinię smażymy na grillu z dodatkiem oliwy z oliwek.

 

Podobnie można przyrządzić grillowane bakłażany lub papryki. Miłośnicy niebanalnych smaków mogą skusić się też na ser, owoce czy też wędzone tofu z grilla. Do potraw grillowych warto również podać sosy, sałatkę ze świeżych warzyw oraz pieczywo.