soda

Nietypowe wykorzystanie sody

Soda oczyszczona to podstawowy składnik proszku do pieczenia i większość z nas z tym tylko ją kojarzy. Jest również składnikiem najróżniejszych gotowych ciast w proszku, zarówno tych z bakaliami czy suszonymi owocami, jak i pozbawionych dodatków np. Brownie czy Cytrynowca. Jednak w codziennych domowych czynnościach soda oczyszczona może znaleźć jeszcze więcej zastosowań. Jakich? O kilku najważniejszych opowiada tekst poniżej.

Nie tylko ciasto w proszku z bakaliami

W samej kuchni znajdziemy przynajmniej kilkanaście sposobów na zastosowanie sody oczyszczonej i to nie uwzględniając wymienionego w tytule ciasta w proszku z bakaliami. Po wymieszaniu 2 łyżek sody z płynem do naczyń mamy gotową miksturę do usuwania spalenizny i tłuszczu z garnków i patelni. Wystarczy dolać wody i chwile poczekać, a następni wymyć je za pomocą gąbki lub szczotki, by po chwili po śladach starego tłuszczu i przypalonych składnikach nie było śladu. W podobny sposób możemy jej użyć do czyszczenia piekarnika czy mikrofalówki – nanosimy ja na wilgotną gąbkę i przecieramy brudne urządzenia. Następnie jeszcze raz przecieramy na mokro i potem na sucho, by znów cieszyć się czystym urządzeniem. Soda oczyszczona doskonale usuwa nieprzyjemne zapachy z lodówki, zmywarki czy z pojemników do żywności. Wystarczy łyżeczkę rozpuścić w wodzie i włożyć do urządzeń – niemiły zapach minie po kilku chwilach. To również prosty sposób na pozbycie się swądu spalenizny, gdy mimo zakupu gotowego ciasta w proszku udało się nam je spalić. Doskonale nada się tez do wyczyszczenia drewnianej deski do krojenia – wystarczy ją zwilżyć i posypać sodą, a następnie spłukać i wytrzeć do sucha. Po wysuszeniu deska będzie jak nowa.

Zobacz również  Jak sprawdzić czy produkt jest ekologiczny?

Gotowanie

Jeśli nie idziemy na łatwiznę i rezygnujemy z gotowych ciast w proszku i próbujemy sami piec, to soda oczyszczona zastąpi nam drożdże w cieście z owocami czy bakaliami. Wystarczy wymieszać ją z kwaskiem cytrynowym i dodać wraz z resztą składników – ciasto pięknie wyrośnie, a kwasek pozbawi go „chemicznego” zapachu. Jeśli lubimy omlety to dodatek pół łyżeczki sody na 3 jajka sprawi, że będą puszyste i gotowe do posmarowania dżemem lub konfiturą. Wracając do pieczenia, to możemy nią zastąpić gotowy proszę do pieczenia występujący we wspominanych już ciastach w proszku z bakaliami i innymi dodatkami. Należy ćwierć łyżeczki sody połączyć z łyżeczką soku z cytryny i połową szklanki słodzonego mleka – następnie postępujemy wg przepisu na ciasto, a mieszanki dodajemy tyle, ile proszku. Soda to także doskonały sposób na przygotowanie domowych napojów musujących – wystarczy dodać ćwierć łyżeczki do szklanki soku z pomarańczy lub cytryny. Możemy jej też używać do zmiękczenia mięsa, jeśli nie mamy czasu na długie duszenie – wystarczy je nią natrzeć i włożyć na noc do lodówki, a bitki wołowe będą gotowe w godzinę. Czasem stosowana jest też do namaczania ryby, by pozbyć się niemiłego posmaku – na 1 litr wody wsypujemy 2 łyżki i moczymy przez pół godziny.

Podsumowanie

Na wymienionych wyżej przykładach widać, że soda oczyszczona to nie tylko proszek do pieczenia i ciasta w proszku ale dużo więcej. Ten prosty składnik jest niezastąpiony w każdym domu, a o szeregu innych zastosowań sody oczyszczonej już wkrótce. I tym razem ani słowa o proszku do pieczenia, ciastach w proszku czy bakaliach.

Zobacz również  Grill – czego potrzebujesz, aby go urządzić?