mięso kurcak

Mięso dla dziecka – jakie mięso podawać dziecku?

Coraz więcej osób wybiera dietę wegetariańską i rezygnuje z jedzenia mięsa. Taki sposób odżywiania serwują również swoim dzieciom. Dietetycy nie są zgodni co do tego, czy taka dieta jest zdrowa. Wielu z nich twierdzi, że musimy jeść mięso, które dostarcza wszystkich niezbędnych witamin i mikroelementów, a także jest źródłem cennego białka i żelaza. Jakie mięso i wędliny powinny jeść dzieci?

Zalety mięsa

Mięso to jedno z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka, które jest lepiej przyswajalne od białka roślinnego. Białko jest niezbędne do wzrostu i rozwoju, dlatego powinno znajdować się codziennym jadłospisie malucha. Niedobory białka mogą być przyczyną spadku odporności, a także zahamowania wzrostu. Mięso zawiera także wszystkie niezbędne aminokwasy, czyli takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są potrzebne do budowy tkanek. Najwięcej białka dostarcza chude mięso drobiowe, na przykład kurczak. W mięsie znajdziemy również wiele składników mineralnych. Dla przykładu, bardzo dużo żelaza zawiera wołowina, a żelazo pochodzenia zwierzęcego (hemowe) jest lepiej przyswajalne niż roślinnego (niehemowe), które znajduje się w warzywach zielonych, strączkowych i suszonych owocach. Mięso zawiera mało wapnia, ale dużo fosforu i cynku oraz miedź, magnez, siarkę. Jest także bardzo dobrym źródłem wszystkich witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przemiany metaboliczne białek, tłuszczów i węglowodanów. Bardzo ważna dla organizmu jest witamina B12 (pełni rolę regulatora produkcji czerwonych krwinek), która jest tylko w mięsie. Mięso ryb jest źródłem fosforu i wapnia, które budują kości. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią przed chorobami układu pokarmowego, a przede wszystkim wzmacniają odporność organizmu. Ich niedobory mogą powodować suchość skóry, zwiększają również podatność na zakażenia wirusowe i bakteryjne.

Rodzaje mięsa i wędlin odpowiednie dla dziecka

Dietetycy dzielą mięso na białe i czerwone, a kryterium podziału jest zawartość i rodzaj tłuszczu. Za mięso białe uznaje się kurczaka i indyka bez skóry, cielęcinę, królika i strusia. Do mięs czerwonych należą: wieprzowina, wołowina, baranina, konina, kaczka i gęś. Mięso białe zawiera mniej tłuszczu, ale więcej korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych, które chronią organizm przed zmianami miażdżycowymi. Mięsa białe są delikatne, więc można je podawać nawet bardzo małym dzieciom. Niemowlętom można podawać mięso kurczaka, które jest lekkostrawne. Świetnym wyborem jest także mięso z królika, które zawiera dużo witamin z grupy B i ma dużo białka. Smaczna jest także jagnięcina. Cielęcina zalicza się do mięs czerwonych, ale jest lekkostrawna i ma dużo żelaza, więc może znaleźć się w diecie dziecka. Najlepiej smakuje duszona, ale sprawdzi się również pieczona. Mięsa cielęcego nie mogą jeść dzieci, które są uczulone na białko mleka krowiego. Roczne dziecko może już zjadać wędliny. Zróbmy więc kanapki z dobrej jakości wędlinami drobiowymi.
Dania mięsne są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wybierajmy odpowiednie dla dzieci mięso i podawajmy je w postaci smacznych pulpetów i dobrej jakości wędlin. Pamiętajmy, że dziecko intensywnie rośnie, dlatego jego organizm potrzebuje pełnowartościowego białka, którego źródłem jest właśnie mięso.