gotowe jedzenie

5 pomysłów na posiłek do pracy (garmażerka)

Żyjemy coraz szybciej i niekiedy nie mamy odpowiednio dużo czasu na to, by przygotować sobie wykwintne dania do pracy. Wtedy najlepiej jest się poratować garmażerką, która jest wygodnym i stosunkowo zdrowym rozwiązaniem. Oto 5 pomysłów na posiłek do pracy.

Dlaczego warto jest wybierać dania z garmażerki?

Garmażerka to specjalny dział w hipermarketach, który oferuje gotowe dania. Ich szerokie spectrum w stosunku do różnorodności składników, smaków, jak również gramatury jest naprawdę imponujący. Duże hipermarkety oferują naprawdę ciekawe dania, które niekiedy mogą zaskoczyć.

Za stosunkowo niską cenę możemy zakupić sobie dania obiadowe, półprodukty, jak również przekąski. Ich samodzielne przygotowanie w domowym zaciszu niekiedy przekracza nasze możliwości kucharskie, bądź nie dysponujemy odpowiednią ilością czasu na wykonanie tak skomplikowanych dań.

A zatem jest szybko, tanio i przede wszystkim smacznie. Z tego względu to idealnie rozwiązanie na szybkie dania do pracy, gdzie jedzone przez nas posiłki szybko się nudzą. Udając się do garmażerki możemy wybierać we własnych zachciankach i wymaganiach. Dodatkowo kupowane w taki sposób dania często są od razu pakowane w wygodne pojemniczki, co jest dodatkowym atutem.

 

Jakie dania garmażerki na ciepło?

Garmażerka bardzo często oferuje szeroką gamę produktów, jeśli chodzi o jedzenie ich na ciepło. Na pewno wart zwrócić uwagę na takie dania, jakimi są gołąbki. Ich wykonanie w domowych warunkach jest naprawdę czasochłonne, a z drugiej strony ich smak jest niepowtarzalny. Wystarczy dorobić sobie jakiś sos lub niekiedy można go kupić od razu z daniem, i gotowe!

Zobacz również  Jaki blender lub rozdrabniacz kielichowy kupić?

Innym przykładem dań na ciepło będą pierogi, które chyba lubi każdy. To dobre rozwiązanie, gdy nie bardzo wiesz na co masz ochotę. Ich neutralny smak ciasta sprawia, że niezależnie od ich farszu, zawsze dobrze smakują – mogą być z owocami, co warto jeść zwłaszcza w sezonie, szpinakiem czy mięsem.

Pamiętaj o tym, by wybierać dobre węglowodany w postaci kaszy czy ryżu. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a dodatkiem do nich może być kopczyk warzyw czy mięsa.

Dla miłośników nieco bardziej „grzesznych” dań idealne będą frytki, które można połączyć z chudym mięskiem oraz smacznym sosem. Można je jeść również jako przekąskę miedzy zadaniami w pracy.

Jeśli nie przepadasz za daniami mięsnymi możesz sięgnąć po bezmięsne pyzy czy kluski śląskie. Ich smak jest niemal niepowtarzalny i wystarczy już niewielka ich ilość by naprawdę dobrze się najeść.

 

Jak kupować dania garmażeryjne?

Najlepiej jest dokonać tego typu zakupów jeszcze przed wyruszeniem do pracy. Da to gwarancję, że kupowane produkty cechują się najwyższą świeżością. Ponadto warto kierować się wagą, a nie określeniem jedzenia „na oko”. Często kupując jakieś dania jesteśmy głodni i to co widzimy wydaje się nam ilością niewystarczającą do zaspokojenia głodu. Warto zatem ważyć każdą kupowaną rzecz.

Zobacz również  Pyszny napar na zimę – poznaj go!

Staraj się do każdego zakupionego dania dorzucić porcją warzyw – mogą to być surówki lub np. dania które je w sobie zawierają, jak np. wspomniane wcześniej gołąbki. Dzięki temu dostarczasz sobie odpowiednią ilość warzyw owoców w ciągu dnia.

Pamiętaj, że niezależnie od tego co kupujesz, zawsze trzymaj dania przed spożyciem w lodówce, a w szczególności w upalne dni. Pozwoli to na zachowanie ich dobrego smaku i świeżości.